כך תנצלו מתביעות על סך מאות אלפי דולרים: על זכויות היוצרים ביוטיוב

 

כך תנצלו מתביעות על סך מאות אלפי דולרים: על זכויות היוצרים ביוטיוב

 

זמן קריאה- 3 דקות

 

יוטיוב כבשה את האינטרנט בתחילת העשור הראשון של המאה הנוכחית, בתור דרך חדשה וקלילה לצפייה בסרטונים ושמיעת מוזיקה, במה שהביא גם שינוי עצום בתחום שיתוף המוזיקה והסרטונים העצמאיים בעולם.

יוטיוב הפכה לשם נרדף להצלחה בענף הבידור, למדד וויראליות ופופלאריות בקרב קבוצות שונות באוכלוסייה במדינה מסויימת ואף בעולם כולו.

 

אך ישנו אזור אפור שאינו מקבל מספיק תשומת לב והתייחסות בכל הקשור לפלטפורמה המצליחה שבבעלותה של גוגל- נושא זכויות היוצרים, שכן פגיעה בו עשויה להביא לחשיפה של שלל תביעות ומכה כספית לסוכנות דיגיטל, כל עסק עצמאי או אדם פרטי.
 
אז בואו נתחיל ממושג בסיסי ביותר, שיעזור לנו להבין טוב יותר את המדיניות של גוגל לגבי זכויות היוצרים ביוטיוב:
גוגל חרטה על דגלה את המושג ‘שימוש הוגן’ בכל הקשור לזכויות יוצרים של סרטונים וקליפים ביוטיוב, כך היא מגדירה את המושג במרכז העזרה שלה:
 
“זוהי גישה משפטית האומרת שניתן לעשות שימוש חוזר בחומר המוגן בזכויות יוצרים, בתנאים מסוימים, גם בלי לקבל אישור מבעלי הזכויות.
בארצות הברית, שימוש הוגן יכול להיקבע רק בבית משפט. בתי משפט מסתמכים על ארבעה עקרונות בבואם לקבוע שימוש הוגן בכל מקרה לגופו, כולל מטרת השימוש ואופיו, טבעה של היצירה המוגנת בזכויות יוצרים, היקף השימוש ביצירה המוגנת בזכויות יוצרים ומהותו, וכן השפעת השימוש על השוק הפוטנציאלי או על הערך של היצירה המוגנת.”

 

הפלטפורמה הגדולה בעולם לשיתוף וידאו ומוזיקה

כפי שהבנתם, בארצות הברית הפרת זכויות יוצרים נקבעת על פי כל מקרה לגופו ורק בין כותלי בית המשפט. כך למשל, ילד בן 10 שהעלה קליפ של מדונה, אינו ביצע אותה עבירה כמו חברת פרסום שהעלתה לאתר שלה את אותו הקליפ לצורכי משיכה והגדלת המרות.

במדינת ישראל החוק מאוד ישיר וכפוף למדיניות של גוגל: במידה ונעשה שימוש בוידאו או בקליפ שאדם אחר העלה ויצר, ללא ידיעתו ואישורו- יש ‘קייס’ לתביעה על שימוש מסחרי שלא כחוק והפרה בוטה של זכויות יוצרים.
גם הורדה או הקלטה של קטע מוזיקה או וידאו והחזקה של אדם אחר בחזקתו האישית, ללא אישור מפורש של בעל הסרטון, נחשבת לעבירה.
כמובן שגם כאן גזר הדין ייקבע בהתאם לנסיבות ולממצאים, אך חברה מסחרית או סוכנות פרסום שיעברו על חוקי זכויות היוצרים בהחלט יהיו בבעיה.
הפתרון הפשוט הינו ליצור קשר עם בעל התוכן ולוודא איתו כי השימוש בסרטון או בקטע המוזיקה שהוא העלה מאושרים מצידו, או שמא הוא דורש תשלום על כך.
לידע כללי, דרך קלה למצוא מוזיקת רקע או אפקטים קוליים לסרטונים היא לחפש בספריית האודיו (לינק) של יוטיוב. תוכלו לחפש מוזיקה שאפשר להשתמש בה
בחינם.

אז מה יקרה אם תפרו זכויות יוצרים ביוטיוב?


בואו נשים רגע את הקלפים על השולחן.
הרי ברגע שאדם מסויים מעלה תוכן ליוטיוב, הוא מסכים לכך שהתוכן שלו יגיע לכל אדם בעולם באופן תיאורטי, הלא כך?
ואנחנו יכולים לשתף סרטון שמופיע ביוטיוב לכל רשת חברתית שנבחר… אז אם כך מה הבעיה שאעשה שימוש מסחרי או אישי באיזה קליפ של עומר אדם או באודיו של השיר ONE של מטאליקה?


כאן התפיסה שגויה אצל מרבית האינדיבידואליים הצורכים מדיה ביוטיוב.
חשוב להיות מדועים כי האלגוריתם של יוטיוב יכול לאתר ID של תוכן כלשהו.
במידה ותעלו תוכן פרסומי ביוטיוב למשל, הרובוט יסרוק את קובץ הזיהוי של מוסיקת הרקע או שמא הסרטון עצמו ולבעליו תשלח התרעה על כך שנעשה בו שימוש
בעלי התוכן, לא יוטיוב, יקבלו את ההחלטה האם להגיש על כך תלונה או להשאיר את המצב בעינו.

היוצר יכול להחליט האם הוא רוצה להשתיק את האודיו/ וידאו של הסרטון שבו הופיע הקופירייט שלו, לחסום את הוידאו, או להטיל הגבלה של הופעות פרסומות וחוסר יכולת לנתח אנליטיקה.
זכרו כי קשה לברוח מאחריות, במידה והשתמשתם בתוכן מתוך יוטיוב בתור וידאו או אודיו,ללא רשות, הדבר יתגלה במוקדם או במאוחר.

בשורה התחתונה- כיצד לנהוג אם אני רוצה לעשות שימוש מסחרי או אישי ולוודא שהוא חוקי, דרך יוטיוב?

הדרך הבטוחה ביותר כאמור, הינה לוודא ישירות מול בעל התוכן האם ניתן להשתמש בסרטון שהוא העלה או בחלקים ממנו. תוכלו ליצור איתו קשר בצ’אט אם יש לכם חשבון יוטיוב או במידה ואתם מכירים אותו, למשל זמר מפורסם, תוכלו לפנות אליו דרך דף הפייסבוק למשל או המייל ולהסביר לו את הסיטואציה.

הפנייה הינה חינמית, אך ייתכן שהמעלה ידרוש מכם תמורה כספית או ציון שמו לדוגמא. יוטיוב מדגישה כי היא אינה מהווה צד בהחלטה והיא לגמרי תלויה במי שיצר את התוכן המסויים. ללא כל קשר, במידה ואתם רוצים לעשות שימוש בקטעי וידאו חינמיים, תוכלו לעשות שימוש בשלל אתרים המציעים טמפלטים חינמיים להורדה ועריכה כגון envato, אשר מציע ארסנל מרשים של סצנות וידאו אליו תוכלו להוסיף טקסט משלכם.

בנוגע לקטעי אודיו, מומלץ להשתמש באתר bensound המציע שלל קטעי אודיו בסגנונות שונים אותם תוכלו להלביש על כל סרטון או מודעה. במידה ותאהבו את אלו, תוכלו לשדרג את המנוי שלכם עבור כמה דולרים בודדים בשנה ולקבל גישה לספריות המלאות.


לסיכום, הפרת זכויות יוצרים של תוכן ביוטיוב נחשבת לעבירה פלילית, במקרים מסויימים, לכל דבר ועניין. חשוב מאוד לא להקל ראש בדבר גם בשל הנזק הכספי/ התדמיתי העלול להגרם בשל עבירה מסוג זה ויותר מכך, לדעתי, לחשוב על אותו אדם שעמל ימים ולילות על התוכן שיצר ושמישהו יעשה בו שימוש ללא כל בקשת רשות ממנו. חשבו כיצד אתם הייתם מרגישים באותה סיטואציה…

 

רוצים שנעזור לכם? השאירו פרטים כאן:

דילוג לתוכן